Keresés ebben a blogban

2015. január 17., szombat

KENYÉR-a mindennapi!

Ez volt az első,ami miatt igazán kétségbeestem a kezdetek kezdetén!Remegő kezekkel fogtam bele életem első gluténmentes kenyerének a megsütésébe,pedig nem mondhatni,hogy nem mozogtam otthonosan az aprócska kis konyhámban!Mára viszont, ha álmomból felébresztenének ,is sütnék egyet! :D


Recept:
25 dkg Schar mix B gluténmentes lisztkeverék/helyettesíthető másfajta kenyérliszttel is,ám én a kezdetek óta ezt használom
2 dl langyos víz
12 dkg Budafoki élesztő
2 kk.cukor
csipet só
2 e.k.olaj/napraforgó,olívaolaj...kinek mi tetszik/ :)

Ahogy pedig készül---->
A langyos vízben felfuttatom az élesztőt,egyszerűen csak a vízbe kerül az élesztő és a 2 kk.cuki.Elkeverem,és hagyom,hogy felfusson.
Eközben a lisztet egy keverőtálba öntöm,hozzáadom a csipet sót.Ha az élesztő felfutott,akkor a liszthez adom,és dagasztógép keverőspiráljával pár percig dolgoztatom.Én kettes fokozattal szoktam kezdeni,s mikor kezd elválni az edény falától,hozzáadom a 2 e.k. olajat,leveszem egyes fokozatra,s még néhány percig hagyom dolgozni.Ha kész,akkor vagy egy olajos kanállal vagy a kis kezemmel mákszemnyit átforgatom,hogy összeálljon.Majd az előkészített formába-ami lehet kisebb méretű szögletes tepsi,tortaforma,vagy akár egy hőálló jénai is-,helyezem.Meleg helyre teszem,s addig kelesztem,míg kétszeresére nő.Ez a hely lehet akár a radiátor teteje,a korábban használt mikro,személy szerint én a sütőbe dugom 40 fokra,légkeverésesre.Illetve nyáron a Napocskát hívom segítségül! :)
Amikor tehát megkelt,olajjal,vagy egy kis olajos vízzel lekenem a tetejét, 180 fokos sütőbe teszem,és a sütő aljába egy hőálló edénykébe kb 2 dl vizet is elhelyezek.Majd addig sütöm,míg szép barna lesz.A sütőből kivéve újra lekenem,és a sütőrácsra borítom.FONTOS!!!A gluténmentes kenyereket hagyni kell kihűlni,mielőtt szeletelni tudnánk!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése